Sunday, September 19, 2010

Farah Quinn Zone: Kepiting Soka Cabe Kering (Ala Chef, 18-09-2010)

Bahan
  • Kepiting soka;
  • garam dan lada putih secukupnya;
  • Tepung terigu;
  • Bawang putih 2 siung;
  • Bawang bombay setengah buah;
  • Cabe kering;
  • Saus tiram 1 sdm;
  • Kecap manis 2sdm;
  • Angcu 1 sdm;
  • Cuka 1 sdm;
  • Gula pasir;
  • Daun bawang iris;
  • Nasi merah;
  • Kacang mete.

Cara Membuat
Kepiting soka
  • Kepiting diseason dengan garam dan lada putih;
  • Tepung terigu diberi garam dan lada putih;
  • Kepiting dilumuri dengan tepung terigu lalu digoreng sampai matang.
Saus cabe kering
  • Bawang putih dicincang;
  • Bawang bombay diiris-iris;
  • Bawang-bawangan ditumis;
  • Cabe kering dipotong lalu dimasukkan ke tumisan;
  • Saus tiram, kecap manis dan angcu dimasukkan;
  • Season dengan garam dan lada putih;
  • Cuka, gula pasir dan daun bawang Masuk.
  • Kepiting soka yang telah dipotong dimasukkan ke saus dan dimasak.

Penyajian
  • Nasi Merah ditaruh di piring;
  • Diatasnya ditaruh kepiting dan disirami saus dan dihias dengan cabe merah dan kacang mete. 


Yummy.... This is it Kepiting Soka Cabe Kering ala Chef Farah Quinn........

No comments:

Post a Comment